Leírás

Ez az oldal tippek trükkök megosztásával foglalkozik, főleg az informatika világából azon belül is a grafika, kiadványszerkesztés témából fogok pár dolgot megosztani.

Címkék

3D (3) AHCI (1) BIOS (1) borító (1) CD (1) CDBrunerXP (1) DVD (1) facebook (1) fogaskerék (1) free (1) frissítés (1) golyó (1) grafikon (1) ikon (1) ingyen (1) ISO (1) jpg (1) kendő (1) képfájl (1) Lumia 920 (1) mikroszálas (1) monitor (1) Nokia (1) pdf (1) png (1) pool (1) rejtett (1) SATA (1) Szoftver (1) tisztítás (1) total commander (1) tv (1) unlock (1) windows 8 (2) Windows Phone (2) Címkefelhő

Kapcsolat

Iratkozz fel a hírcsatornára!

contactBejegyzések
Kommentek

Akár küldhetsz e-mail is az alábbi címre: zega01[kukac]gmail[pont]com

Nokia Lumia 920

2013.01.28. 18:18 | ZeGa | Szólj hozzá!

Már egy hónapja használok egy Nokia Lumia 920-as okostelefont, ezért teljes véleményt tudok róla formálni. Ne várjon tőlem senki részletes tesztet, én inkább saját tapasztalataimat szeretném megosztani.

Méret, külső, belső

Elég ütős a cucc. Szó szerint. Ugyanis se nem kicsi, se nem könnyű. 185 gramm, a kiterjedése pedig 70,8x10,7x130,3 (mm). Viszont mikor először a kezembe vettem egyáltalán nem tűnt nehéznek és vastagnak. Valószínűleg azért, mert nehezebbre számítottam, valamint a készülékház hátoldala ívelt így könnyen a tenyérbe simul. Persze egy hosszas telefonálás alkalmával érezhető a súly, ami a karunkat húzza lefelé.

A telefon a számomra tetszetős Nokia N9, Lumia 800 stílust viszi tovább, ami azt jelenti, hogy a készülékház egy tömbből kifaragott polikarbonát unibody mindenféle sallang nélkül.

Nekem egy fényes, csillogó felületű, fehér színű készülékem van (csak a fekete, szürke kivitel matt), ami talán jobban csúszik és gyűjti az ujjlenyomatokat, mint a matt, de annyira nem vészes. Na meg azt mondják, hogy jobban látszik a csillogó felületen a karcolás. Nos szerintem ez nem igaz, mert míg a matton egyből kilehet szúrni, ha karcos a felület addig a csillogón pont azért nem lehet észre venni, mert csillog. :)

A készülék elejét a kijelző uralja, ami számomra gyönyörű. Eddig az N8 360x640 pixeles felbontásához voltam szokva. Na most a Lumia 920 ahhoz képest kb. négyszer nagyobb felbontással rendelkezik. A 768x1280 pixel több, mint meggyőző. Nagyon szép képe van, ami az IPS technológiának is köszönhető, bár így a mélyfeketétől búcsút vehetünk, ami az AMOLED sajátja, viszont nappal is jól látható a 600 nittes fényerőnek köszönhetően.

Az egyik kedvenc funkcióm is a kijelzőhöz kapcsolódik mégpedig az érzékenységének az állítása. Ha magasra állítjuk akkor akár kesztyűben is tudjuk használni a telefont, ami jól jön ilyenkor a januári hidegben, de csak óvatosan, mert kesztyűben csúszik csak igazán a telefon főleg, ha csillogó felületű.

A képernyő alatt találhatók a rendszer vezérléséhez szükséges gombok, melyek érintésérzékenyek. A készülék jobb oldalán pedig már fizikai gombok sorakoznak. A hangerő állító, be- kikapcsoló/képernyőzár, valamint a fényképező dedikált gombjai cirkónium kerámiából készültek ezért nagyon ellenállóak. Ilyen anyagból készült a kamerát körülvevő díszítés is, ami jó, mert ha letesszük a telefont nem fog összekarcolódni. (Lumia 900 tulajdonosok panaszkodtak, hogy karcolódik)

A készülék tetején található egy 3.5-ös jack csatlakozó mellette pedig a sim kártyát tartalmazó tálca ajtaját láthatjuk. A többi Lumiához hasonlóan a Lumia 920 is micro simmel használható.

A kamera 8.7 megapixeles felbontású. Itt gondolkodtam el, hogy most vajon jobb lesz-e, mint az N8 volt. Tudom, hogy nem minden a felbontás. Számít, hogy milyen minőségű és méretű a fényérzékelő is. Még is kételkedtem egy kicsit, de végül is nem bántam meg. Korrekt képeket készít. Gyenge fényviszonyok között pedig minden mobilt aláz. (Tesztképek a poszt végén)

Az előlapon egy 1.3 megapixeles kamera van jelen, melyet videóhívás céljából érdemes használni, visszapillantó tükörnek még elmegy, sminktükörnek viszont már nem annyira, az alacsony felbontás miatt.

Természetesen videót is készíthetünk 720p vagy 1080p felbontásban. A videók minőségére sem lehet panasz az optikai képstabilizátornak köszönhetően a kézremegést nagy hatásfokkal kiszűri. A hang pedig még akkor sem torzul, ha egy koncert közepén állva veszünk fel videót.

Tipp: Ha kiakarjuk használni mind a 8.7 megapixelt akkor ne 16:9-es, hanem 4:3 képarányú fotókat készítsünk. 16:9 esetén a felbontás „csak” 7 megapixeles.

A képek videók tárolására elegendő hely áll rendelkezésre, mivel a telefonban 32 GB-t memória található, bár sajnálatos módon nem bővíthető, viszont van plusz 7 GB online tárhely (skydrive), ami a Micrososft fiókhoz jár.

A telefon már szinte minden csatlakozási formát támogat, amik közt már ott van az LTE is, amit itthon kihasználni egyáltalán nem lehet, de lényeg, hogy a készülék már támogatja.

Magáról a hardverről nem akarok sokat írni csak annyit amennyit érdemes róla tudni. Egy 2 magos, 1,5 Ghz-es Qualcomm Snapdragon S4 processzor található a készülékben 1 GB RAM társaságában. Nem lehet rá azt mondani, hogy gyenge lenne a cucc.

A tápellátásról egy 2000 mAh-s akkumulátor gondoskodik, amit nem mellesleg vezeték nélkül is fel lehet tölteni. Ez volna a másik nagy kedvenc funkcióm, ha lenne, hozzá vezeték nélküli töltőm, de ami késik, nem múlik. Egy feltöltéssel az aksi egy napig bírja, bár sikerült egyszer egy másfél napos etapot kihozni belőle, ami nem tudom, hogy sikerült, de volt olyan is, hogy egy nap kétszer kellett feltölteni. Igazából 1 nap az, amit bír. Ez van sajnos, a mai aksik nem ehhez a teljesítményhez és használathoz lettek tervezve.

A rendszer

A telefonon a Microsoft friss rendszere a Windows Phone 8 fut, ami első látásra nem sokban különbözik az elődtől a 7-től, pedig nagy a differencia. A WP 8 az alapjaitól kezdve újra van írva.

Erről a rendszerről csak annyit, hogy teljesen más dimenzió, mint a Symbian volt az N8-on. Se szó se beszéd csak teszi a dolgát. Az animációk gördülékenyek, szépek, de ez már WP 7 idején is így volt. Az internetezés, a közösségi oldalak használata, integrálása fényévekkel jobb, mint az említett rendszeren. Ilyenkor érti meg igazán az ember, hogy miért mondják azt, hogy a Symbian felett már eljárt az idő. 

A WP 8-nál már szerencsére nem vagyunk a Zune szoftverhez kötve, ha rá akarjuk dugni a telefont a számítógépre. Nem tudom ki, hogy van vele, de én utálom azt a szoftvert. Egyszerűen logikátlan számomra, irritál, zavar. Szerencse, hogy a barátnőmnek van WP 7-es telefonja és nem nekem. :) Szóval, ha rádugjuk egy gépre akkor úgy működik akár egy pendrive, nem kell hozzá semmilyen más program.

De azért vannak idegesítő és érthetetlen dolgok is a rendszerben. Ilyen például a csengőhang méretbeli és hosszúságbeli korlátozása. Mondjuk ez az egyik, ami pont nem érdekel, de másokat bosszanthat. Nem lehet egyéni üzenethangot beállítani. ez azért zavar, mert én a nagyon rövid üzenethangot szeretem (bip) , ami gyárilag van az nekem mind hosszú, de ezzel is még együtt lehet élni. Aztán ott van még az is, hogy ha lezárjuk a képernyőt, akkor bontja a wifi kapcsolatot. Ezt speciel javítják is a következő frissítésben (portico).

Ami nagyon idegesítő az az, hogy nem számolja a rendszer a hívásidőtartamot és az adatmennyiséget. WP 7-re már ott a Nokia által fejlesztett Számlálók nevezetű alkalmazás, de ez sajnos WP 8-on nem elérhető. Ott ugyanis van gyárilag egy Data Sense nevezetű cucc, ami állítólag segít kordában tartani az adatforgalmat, de az viszont szolgáltató szinten dől el, hogy benne van-e a rendszerben vagy sem. Hát nincs... Legalábbis Telenornál, de ha jól tudom a T-mobilnál sincs.

Nincs FM rádió, de állítólag ez sem teljesen igaz, mert elvileg minden WP 8-as telefonban benne van csak a Microsoft nem készült el a szükséges szoftverrel, de majd egy későbbi frissítésben elérhető lesz. Majd meglátjuk, hogy mi igaz ebből. A bluetooth fájlküldés lehetősége is egy későbbi frissítés keretében vagy egy Nokia által fejlesztett app segítségével lesz majd elérhető, de ez is a jövő zenéje.

Tesztképek

WP_20130127_007.jpgWP_20130127_009.jpgWP_20130127_011.jpgWP_20130127_012.jpgWP_20130127_022.jpgWP_20130127_049.jpg

(A képek minőségén nagyon minimálisan rontanom kellett, hogy beleférjek a 2MB-os limitbe.)

Összegzés

Összegzésként elmondható, hogy a Lumia 920 egy jól sikerült készülék. Vannak hibái, gondolok itt a súlyra, de közel sem annyira nagy probléma az, ahogy egy csomó telekommunikációval foglalkozó oldal azt megírta. Kárpótol minket a szép, kellemes fogású készülékház, a vezeték nélküli tölthetőség, a kamera és a stabil szoftver.

Címkék: Nokia Windows Phone Lumia 920

A bejegyzés trackback címe:

https://toptippek.blog.hu/api/trackback/id/tr744974503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása