Leírás

Ez az oldal tippek trükkök megosztásával foglalkozik, főleg az informatika világából azon belül is a grafika, kiadványszerkesztés témából fogok pár dolgot megosztani.

Címkék

3D (3) AHCI (1) BIOS (1) borító (1) CD (1) CDBrunerXP (1) DVD (1) facebook (1) fogaskerék (1) free (1) frissítés (1) golyó (1) grafikon (1) ikon (1) ingyen (1) ISO (1) jpg (1) kendő (1) képfájl (1) Lumia 920 (1) mikroszálas (1) monitor (1) Nokia (1) pdf (1) png (1) pool (1) rejtett (1) SATA (1) Szoftver (1) tisztítás (1) total commander (1) tv (1) unlock (1) windows 8 (2) Windows Phone (2) Címkefelhő

Kapcsolat

Iratkozz fel a hírcsatornára!

contactBejegyzések
Kommentek

Akár küldhetsz e-mail is az alábbi címre: zega01[kukac]gmail[pont]com

3D fogaskerék készítése

2012.12.10. 17:08 | ZeGa | Szólj hozzá!

gear_3D.pngLegutóbb 3D-s kördiagrammot készítettem, most pedig egy fogaskereket fogok csinálni, de ezúttal Photoshopban. Az elkészítéshez az Adobe Photoshop CS6 extended verziót használom, aminek a 30 napos próbaverzióját innen lehet letölteni.
Nyissunk egy új dokumentumot (ctrl+n) lenyomásával. A mérteket látjátok, de inkább azt mondom, hogy mindenki saját belátása szerint írja be őket, mert a végén a renderelésre hatni fog a méret és minél nagyobb a kép annál jobban terheli a gépet, szóval akinek nincs annyira erős gépe az inkább készítsen kisebbet.

new_doc.PNGÚj dokumentum

Keressük meg az eszköztáron a Ellilpse eszközt vagy csak nyomjuk meg a „U” betűt! Ha nem egyből az jön elő akkor shift+U nyomkodásával váltogathatunk az alakzat rajzoló eszközök között. A fenti opcióknál kapcsoljuk ki a kitöltést és a körvonalat!
Most rajzoljunk egy tetszőleges, de állandó sugarú kört! Ezt shift billentyű lenyomása mellett tudjuk elérni. Ha nincs bekapcsolva akkor most kapcsoljuk be a smart guids-ot – inteligens segédvonalak–, amit a view/show/smart guids alatt érünk el és kapcsoljuk be a vonalzókat is, amit ctrl+R betű lenyomásával tehetünk meg. Ezekre azért lesz szükség, hogy megtudjuk határozni az előbb lerajzolt kör alakzatunk közepét.
Keressük meg a Custom shape toolt (shift+u, amőba szerű ikon) majd a felső beállítások között találunk egy legördülő menüt, ahol válogathatunk a különböző alakzatok között itt keressünk egy csillagszerű alakzatot, ha kiválasztottuk akkor még egy legördülő menüből válasszuk ki következő opciót Exclude overlaping shapes. Most rajzoljuk meg a csillag alakzatunkat pontosan a kör közepére. A shfit+ alt billentyűk segítenek az arányok valamint a középpontosság megtartásában. Egy kis magyarázat az előző Exclude overlaping shapes opcióhoz. Erre azért volt szükség, mert a két alakzat egymás tetején van, de nekünk csak az a rész kell, amik fedik egymást.

top_menu.PNGAlakzatok felső beállításai

shape_op.pngAlakzatok összevonása, kivonása…

ps_shape.pngCustom Shape. Innen tudunk válogatni a különböző alakzatok közül.

Ezzel meg van a fogaskerék teste. Most már csak egy lyuk kellene rá. Ismét vegyük elő az Ellipse toolt csak most fenti opciók közül ne az Exclude overlaping shapes-t, hanem a Substrack front shapet válasszuk ezzel kivonjuk a többi alakzatból a most rajzolni kívánt kör alakot. Rajzoljuk meg a kört, mint az előbb a csillagot csak kisebbet. Ha meg vagyunk akkor a ismét menjünk vissza a fenti opciókhoz és válasszuk ki a Merge shape components menüt, amivel összeolvasztjuk az alakzatainkat. A fenti Fill menünél pedig válasszunk egy tetszőleges színt a fogaskerekünknek. Ha kész akkor valami ilyesmit kell látnunk.

gear_2d.PNGFogaskerék 2 dimenzióban

Most csináljunk belőle 3D-t. Lent a réteg paletta mellett van egy path az ott lévőt path-ra kattintsunk majd menjünk a fenti 3D menüponthoz és ott a listából bökjünk rá a New 3D Extrusion from selected path menüpontra! Most átváltott a Photoshop 3D szerkesztő nézetbe jobb oldalon található a beállítások ablak. Itt van egy jó pár beállítási lehetőség. Végig lehet próbálni őket, nem lesz baj belőle.

Ha beállításokkal meg vagyunk akkor nyomjuk a meg a renderelés gombot és várjunk míg nem végez. A renderelés sebesség nagyban függ a számítógépünk sebességétől.

Egy-két 3D beállítás:

ps_3d_op.PNGps_3d_op_2.PNG

És a végeredmény:

gear_3D.png

A tipp Adobe Photoshop CS6 Extended verzió segítségével készült. Elkészíthető CS5 Extended verzióval is, de egyes menüpontok eltérhetnek az itt használtaktól!

Címkék: fogaskerék 3D

A bejegyzés trackback címe:

https://toptippek.blog.hu/api/trackback/id/tr114957650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása